FAQ - ČESTA PITANJA? MI ODGOVARAMO!

Koje su pogodnosti za web dizajnere?

Saradnja koja je namenjena web dizajnerima koji imaju stalnu potrebu za web hostingom za svoje klijente ima velike prednosti:

• od nas ćete dobijati upite za izradu sajta koji stižu preko UniWeb
• za svakog vašeg klijenta dobijate 50% procenta od zakupljenog hosting paketa
• pružićemo podršku vašim klijentima i podsetiti ih kada dođe vreme za uplatu, tako da vama ostaje više vremena da se bavite svojim poslom. Ukoliko vam to ne odgovara i želite da samo vi komunicirate sa svojim klijentima – nije problem, podržavamo i taj model poslovanja.

DA LI MOGU DA DOBIJEM TEHNIČKU PODRŠKU PREKO TELEFONA?

Samo Prodajnu podršku. Tehnička podrška UniWeb-a funkcioniše isključivo preko tiketa/chat jer je to najbrži i najpouzdaniji način za rešavanje problema. Podršku ne pružamo putem telefona.

Da li mogu da platim hosting preko svoje firme?

Da. Mi smo pravno lice tako da vam možemo izdati predračun za usluge koje pružamo.

UPLATIO SAM HOSTING I DOMEN, KAD MOGU DA OČEKUJEM DA ĆE BITI AKTIVIRANI?

Usluge realizujemo u roku od 24h po prijemu uplate, međutim, postala je praksa da sve usluge realizujemo u roku od 10 minuta po prijemu uplate tako da istog dana vaš sajt može funkcionisati.

Suspendovan mi je hosting. Zašto?

Verovatno niste obnovili hosting pa je istekao, ali do ovih situacija ne dolazi budući da postoji odličan sistem za obaveštavanje klijenata, a i prodaja vrši kontaktiranje putem telefona tako da su svi klijenti uvek obavešteni minimum 20 dana pred istek usluge. UniWeb takođe ima pravo da suspenduje hosting u slučaju da je došlo do zloupotrebe ali ćete biti kontaktirani i obavešteni o detaljima čim se zloupotreba ustanovi.

Imam virus na sajtu, šta da radim?

1. Potrebno je da izvršite čišćenje zaraženih fajlova.
2. Morate čuvati parametre za hosting na sigurnom. Ako morate nekome da date šifru, promenite je nakon što je osoba završila sa pristupom. Nemojte zapisivati šifre ili je deliti sa mnogo ljudi.
3. Morate biti sigurni da Vaš računar nema viruse, trojance, keylogger-e itd. I potrebno je vršiti redovno skeniranje Vašeg računara.
4. Redovno update-ujte svoje skripte i programe koje ste skinuli. Uvek uradite upgrade na poslednju verziju svog bloga, foruma itd.
5. Nemojte stavljati writable permisije na fajlove. Ispravne permisije su 755 ili 644, i ovo možete proveriti u svom File Manager-u. Većina korisnika izbegava 777 permisije, ali vi izbegavajte permisije koje dozvoljavaju Group ili World pisanje. (To je sve što se završava sa 7, 6, 3, ili 2. Prvi broj može biti bilo koji od ovih, ali ne i poslednja dva.)

Ne umem da uploadujem sajt sa lokalnog računara?

Postavite vaš sajt u .zip arhivu i pošaljite na support@uniwebhosting.com, mi ćemo postaviti vaš sajt za vas.

Da li imate cPanel?

Da. Svi UniHosting serveri koriste cPanel kao panel za upravljanje hosting nalogom.


Možete li migrirati moj sajt sa prethodnog hosting provajdera?

Da, pošaljite nam pristupne podatke, i izvršićemo migraciju za vas.

Mogu li naručiti ‘custom’ paket?

Ako imate posebne želje za vaš hosting nalog, kontaktirajte nas na info@uniwebhosting.com kako bi se dogovorili.

Postoje li dodatni troškovi?

Ne, svi troškovi su iskazani prilikom kupovine.

Zaboravio sam lozinku i ne mogu da se ulogujem u svoj klijentski nalog, šta da radim?

Možete zatražiti podsetnik o pristupnim parametrima na https://moj.adriahost.rs/pwreset.php – navedite e-mail adresu pod kojom ste registrovani i kliknite na dugme Pošalji, nova lozinka će biti poslata na vaš mail.

Kako da odaberem hosting paket?

Ako imate uradjen sajt ili koristite neki od CMS-ova, za ciji rad je potrebna 1 baza podataka, Premium paket će biti dovoljan. Ako želite naprednije opcije, hostovanje više domena, pogledajte naš Premium Plus i Poslovni paket.Mogu li hostovati adult sadržaj?

Da, dok god je unutar granica našeg Pravilnika.

Da li je moguće promeniti hosting paket?

Da, u svakom trenutku možete zatražiti promenu hosting paketa, bilo da menjate na manji ili veći paket. Prelaskom na veći paket plaćate samo razliku u ceni izmedju paketa, umanjenu za period koji ste već iskoristili.

Da li dajete SSH pristup?

SSH pristup je omogućen na VPS i Dedicated serverima, u slučaju da želite da sami održavate server. Na deljenom hostingu SSH nije omogućen. Osim na Poslovnom Hosting paketu.


Mogu li da hostujem više sajtova na jednom paketu?

Naravno, ako vaš paket ima opciju Addon domena.


Da li hostujete Windows sajtove i aplikacije?

Trenutno nemamo Windows platformu u ponudi, ali vas možemo obavestiti kada bude ponudjena.


Koliko mailova je dozvoljeno slati na vašem serveru?

Ograničenje u broju poslatih mailova je 500 po satu po domenu na Premium hosting paketu, 1000 po satu na Premium Plus, i 2000 po satu na Poslovnom paketu.

Imam domen kod vas, kako da promenim whois podatke?

Ukoliko je u pitanju internacionalni domen (.com, .net, .org…), potrebno je da pošaljete tiket tehničkoj podršci. Promena whois podataka internacionalnih domena je besplatna.
Ukoliko je u pitanju nacionalni domen (.rs, .co.rs, .edu.rs, .org.rs, .in.rs) promena whois podataka je komplikovana procedura i takođe je potrebno poslati tiket tehničkoj podršci. Ova procedura se dodatno naplaćuje prema cenovniku RNIDS-a.


Kako da promenim DNS-ove domena?

Kontaktirajte tehničku podršku putem tiketa i navedite naziv domen i nove DNS-ove na koje treba da bude usmeren domen. Ova usluga je besplatna.


Do kada najkasnije mogu da produžim domen?

Domen ističe istog dana kad ste i registrovali domen, samo posle godinu dana ili više (u zavisnosti na koliko godina ste registrovali isti). Domen kad istekne automatski se zaključava, odnosno ulazi u redemption, ali 7 dana nakon isteka možete produžiti isti. Nakon isteka 7-og dana UniWeb neće biti u mogucnosti da vam produži domen.

Da li radite backup?

Da. UniWeb vrši backup svih sajtova jednom nedeljno. Međutim, korisnik na sebe preuzima punu odgovornost za sve fajlove na zakupljenom hostingu kao i za održavanje i backup istih. Korisnik ima opciju da sam pravi backup iz cPanela.

POKUŠAVAM DA SE ULOGUJEM NA CPANEL ALI NE MOGU. ZAŠTO?

Verovatno ste ukucali pogrešnu šifru. Morate imati u vidu da su polja za login case sensitive (osetljiva na velika i mala slova). Ukoliko tri puta zaredom ukucate pogrešnu šifru, nalog se zaključava na pola sata i nakon toga možete ponovo probati login.

DA LI ME NEKO KONTAKTIRA PRI ISTEKU USLUGE?

Da. Ukoliko imate neku uslugu zakupljenu kod UniWeb-a, dobićete obaveštenja putem e-maila . Zato je jako bitno da dostavite tačne kontakt informacije. Obaveštenja se dobijaju 20 dana pred istek usluge.

DA LI MOGU DA ZAKUPIM HOSTING KOD VAS IAKO SAM FIZIČKO LICE?

Da. Nakon poručivanja usluge dobićete uputstvo za uplatnicu i uplatu možete izvršiti u bilo kojoj pošti ili banci.

KAKO DA ODABEREM HOSTING PAKET?

Ako imate uradjen sajt ili koristite neki od CMS-ova, za ciji rad je potrebna 1 baza podataka, Premium paket će biti dovoljan. Ako želite naprednije opcije, hostovanje više domena, pogledajte naš Premium+ paket.

HOĆU DA PREBACIM SAJT KOD VAS ALI NE ZNAM KAKO?

Nije nikakav problem da UniWeb izvrši celokupno prebacivanje sajta za vas. Ova usluga je besplatna za Premium Hosting pakete. UniWeb će vam otvoriti hosting i prebaciti sajt. Nakon uspešnog prebacivanja sajta, prodaja će vas kontaktirati za izdavanje predračuna za željeni hosting paket.

Da li radite migraciju sajta na Vaš server

Da. Za sve naše klijente radimo migraciju na naše servere, ukoliko za to postoje uslovi.

Sama usluga migracije je besplatna, ali ukoliko postoje posebni zahtevi usluga može biti naplaćena u dogovoru sa klijentom.

Gde se Nalaze Vaši Serveri

Naši serveri se nalaze u data centru u Holandiji, Srbiji, Nemačkoj i USA, u najboljim data centarima u Evropi.

Svi serveri su fizičko-tehnički obezbedjeni 24/7 tokom cele godine.

Koje podatke da Vam pošaljem za migraciju sajta

Potrebno je da nam putem maila ili tiketa pošaljete cPanel/FTP podatke od vašeg trenutnog hostinga, kako bi smo mogli da pristupimo vašem nalogu i preuzmemo fajlove vašeg sajta.

Vaši login podaci neće biti prosledjivani trećim licima i ni na koji način neće biti zloupotrebljeni.

Već posedujem domen, da li mogu da poručim hosting paket?

Da, za postojeći domem koji ne mora biti registrovan, možete poručiti novi hosting paket.

Potrebno je da prilikom poručivanja tog hosting paketa unesete naziv tog domena i da domen usmerite ka našem serveru.

Kako da napravim backup?

Backup vašeg hosting paketa možete napraviti iz cPanel-a. Najsigurniji način je da napravite Full cPanel backup, a to možete uraditi na sledeći način:

  1. Ulogujte se u vaš cPanel preko vasdomen.com/cpanel
  2. Kliknite na Backups (unutar ovog menija možete preuzeti backupe vaših sql baza, kao i home direktorijuma)
  3. Kliknite na Download or generate a Full Website backup
  4. Unesite vašu email adresu kako bi vam stigao mail kada mail bude završen i postavljen u /home direktorijum vašeg hosting paketa

Kada će moja usluga biti aktivna?

Od trenutka vaše uplate, usluga će biti aktivirana za najviše 24h, osim ukoliko plaćanje vršite tokom vikenda. U tom slučaju će uplata biti aktiviran u ponedeljak.

Vreme za koje će vaša usluga biti aktivirana, od trenutka vaše uplate, zavisi pre svega od načina plaćanja i trenutka kada naša banka proknjiži uplatu.

Ukoliko uplatu izvršite radnim danom do 12h, uplata će biti evidentirana istog dana, kada će i vaša usluga biti aktivirana.

Potvrda o izvršenom plaćanju i obaveštenje o aktiviranim uslugama se šalju na mail koji ste prijavili prilikom poručivanja usluge.

Grepka 508 Prekomerno Iskorišćenje Resursa

Poruka o grešci “ 508 prekoračenje resursa deljenog hostinga “ se pojavljuje kada vaš nalog konstantno prelazi resurse koji su mu dodeljeni. To može da biti prekoračenje CPU , RAM-a ili broj istovremenih procesa pokrenutih na vašem nalogu .

 

UniWeb je uveo CloudLinux operativni sistem na svim serverima, a on omogućava da izolujemo probleme na nivou korisničkog naloga. Dozvoljene resurse smo postavili na viši nivo nego što je navedeno u našim Uslovima Korišćenja , ali ako imate sajt koji konstantno opterećuje resurse na vašem nalogu onda je moguće da stalno dostižete limite i vaš nalog se privremeno ograničava radi održavanja stabilnosti servera.

 

Možete da proverite korišćenje resursa na vašem nalogu kroz cPanel klikom na „Resource Usage“ ikonu . Takođe možete da vidite u realnom vremenu korišćenje resursa u vašem cPanelu, sa leve strane, pod stavkama CPU, Virtual Memory i Entry Processes.

 

Ukoliko vaš nalog ima povremene spike-ove u iskorišćenju resursa, to nije problem, jer je vašem nalogu dodato više resursa za periode najvišeg iskorišćenja, medjutim ako vaš nalog u svakom trenutku dostiže limite deljenog hostinga, onda ćete videti 508 grešku i tada možete razmisliti o optimizaciji vaših skripti ili prelasku na VPS ili Dedicated server.

 

Takodje, ako ste trenutno na standardnom shared hostingu i imate veliki broj sajtova na nalogu, problem možete rešiti rasporedjivanjem sajtova na više manjih naloga. CloudLinux meri resurse po nalogu, ne po domenu, tako da ako imate veliki broj domena na jednom nalogu svi oni se računaju u ukupnoj upotrebi resursa.

 

Vidimo da je najčešći uzrok prekomernog iskorišćenja resursa loš kod, najčešće u 3rd party skriptama u vidu plugin-a ili tema za WordPress. Ako imate WordPress na svom nalogu koji je uzrok prekomerne upotrebe resursa, preporučujemo da onemogućite sve dodatke, a zatim pratite iskorišćenje resursa. Nakon toga, možete da aktivirate dodatke jedan po jedan kako biste pronašli koji plugin uzrokuje problem koji imate.

 

Takođe možete da proverite /public_html folder vašeg sajta i u njemu pronadjete error_log fajl. Pogledajte upise u error_log fajlu i uklonite sve greške koje se u njemu navode. Optimizacija tabela baze podataka preko phpMyAdmin alata je takođe dobar način da optimizujete vaš sajt.

 

Ako imate optimizovan, dobro kodiran sajt bez grešaka, to će umnogome smanjiti iskorišćenje resursa vašeg sajta i vaš sajt će raditi brže i stabilnije.

 

Možete naći više informacija o CloudLinux-u na:

http://www.cloudlinux.com/about/how.php